Pivovary – vysoká škola logistiky a bezpečnosti
O pivu se v Česku umí bavit každý, něco jiného je ale bezpečně pivo vyrábět a distribuovat. Proč jsou pivovary pro bezpečnostní i logistické experty tak tvrdým oříškem, popisuje Jan Mahovský ze SECURITAS ČR.
Pivovarnictví má v Česku velkou tradici a podniky jako Budějovický Budvar nebo Plzeňský Prazdroj jsou doslova rodinným stříbrem, nehledě na silnou konkurenci a ohromné sumy peněz, které se kolem výroby a distribuce piva točí. Na pivovary se už delší dobu dívám okem bezpečnostního profesionála, který začínal jako řadový strážný v Prazdroji a nyní navrhuje nebo řídí zabezpečení několika velkých provozů. A protože je zde bezpečnost silně provázaná s logistikou, nekončí to u několika obchůzkářů, kteří hlídají plot. Ve skutečnosti je zabezpečení pivovaru nejkomplexnější úkol, který znám.
zdroj fotografie: Wikipedie, autor Hynek Moravec
V pivovaru se snadno krade
Na rozdíl například od kamenolomu, pekárny nebo krytého skladu s nějakými komponenty, v pivovarech je lákadlo snadné krádeže daleko větší.
Představte si ohromné venkovní prostory, často uprostřed měst, kde se skladují desetitisíce pivních přepravek nebo prázdných hliníkových sudů. Není nic snazšího než vstoupit na pozemek, vzít do každé ruky jeden sud a vydělat si těmito vratnými obaly mnohdy zajímavé peníze na zálohách.
Jan Mahovský
Samozřejmě se také krade samotné pivo. Proto když pro naše klienty sestavujeme bezpečnostní analýzu, neptáme se, zda se pivo ztrácí, ale spíš kde a v jakém předpokládaném množství. Známe i případy organizovaných krádeží, kdy se „ztrácela“ celá vozidla plná piva, nebo kdy podvodníci systematicky bokem stáčeli z cisterny přesně jen takové množství zlatého moku, jaké se skrylo v postřehnutelné několikaprocentní odchylce.
Potravinářský podnik pod tlakem konkurence
Na rozdíl od jiných logistických provozů platí v areálu pivovarů přísná hygienická pravidla, která je třeba střežit. Není možné tolerovat řidiče kamionů, kteří vykonávají potřebu u plotu, místo aby si došli na WC. Z hlediska BOZP je třeba vymáhat nošení správných pracovních pomůcek, kvůli využívaným technologiím a chemikáliím je nutné správně řídit pohyb osob a vozidel jak z pohledu přístupů konkrétních osob do konkrétních prostor, tak z pohledu maximální přesnosti evakuačních reportů. Je ale také nutné zajišťovat mnoho drobných činností, které mohou přinášet významná rizika – např. chránit zaměstnance, kteří se pohybují v pracovních prostorách osamoceně nebo v místech, která jsou svou podstatou komplikovaná, jako jsou třeba ležácké sklepy. Našim zákazníkům pomáháme zabezpečit i činnosti, při nichž je rizikem vysoká koncentrace CO2 – jde např. o mytí ležáckých tanků nebo další podobné činnosti. Samostatnou kapitolou je skladování čpavku, který se stále ještě v mnoha případech využívá k chlazení. Havárie by zde mohla znamenat skutečnou katastrofu nejen pro zaměstnance, ale i pro okolí pivovaru.
Při těchto rizicích spojených s potravinářským provozem nejde vždy jen o nedbalost zaměstnanců, dodavatelů či návštěvníků – ale také o úmyslná poškození a sabotáže, které mají za cíl omezit nebo zastavit provoz klíčových technologií a tím způsobit vážné finanční škody. Bohužel i takové případy z praxe známe.
Vaření piva je podnikání v silně konkurenčním prostředí s účastí nadnárodních koncernů, to může vést k nečestnému konkurenčnímu boji, ale také k „zájmu“ různých zločineckých skupin, které zde, stejně jako v jiných významných segmentech, mohou mít nejrůznější cíle – např. poškození „globálních“ značek. Jakákoli odstávka provozu nebo ztráta reputace může stát mnoho milionů korun.
Jan Mahovský
Bezchybná ochrana perimetru
Zabezpečení pivovaru samozřejmě musí vždy začít komplexním bezpečnostním auditem. Ten ukáže v každém objektu specifické potřeby, nicméně určité trendy jsou společné. Tím hlavním je nahrazení lidské ostrahy všude tam, kde existují modernější, levnější a efektivnější řešení. A protože z reputačních důvodů nechcete mít areál pivovaru ve městě obehnaný žiletkovým drátem, pomůžou zpravidla inteligentní kamerové systémy.
Z konkrétních technologií můžeme jmenovat termální kamery nebo IP radary, které dokážou v mnohem menším počtu zařízení efektivně hlídat perimetr objektu se značnou rozlohou, a to i za ztížených podmínek počasí nebo viditelnosti. Rovněž reproduktory, se kterými operátor promluví na narušitele ještě před tím, než přeleze plot, mají téměř 100% preventivní účinek. Síla těchto systémů je, jak jinak, v umělé inteligenci, díky které dokážeme automaticky detekovat nejrůznější incidenty, od dodržování BOZP přes správné parkování až po ono vniknutí do areálu či ztráty aktiv.
Jan Mahovský
Řešení funguje v přesně definovaném standardu nepřetržitě a bez nutné účasti složek fyzické ostrahy. Pracoviště monitoringu následně do procesu vstupuje až ve chvíli, kdy dojde incidentu. Takto postavené bezpečnostní řešení nikdy nespí, nemá pauzu na oběd, není líné a netrpí ani jinými neduhy klasické fyzické ostrahy – zkrátka stále pracuje a tím přináší finanční úsporu a vysokou efektivitu. O přidané hodnotě dat, která z něho můžeme čerpat, ani nemluvě.
zdroj fotografie: Wikipedie
Monitoring vchodů a vjezdů a práce s daty
Systematické podvody s pivem nejsou možné, když se pečlivě monitoruje, jaký vůz a jaké osoby se právě v objektu nacházejí. Z toho důvodu se stávají trendem automatické nebo poloautomatické vrátnice, které evidují časy příjezdů a odjezdů, čtou SPZ vozů a v ideálním případě jsou spojené s vážním systémem či systémy logistiky. Zde se bezpečnost silně propojuje s logistikou. Čím více dat se do systému sbírá, a to bez ruční práce pracovníků vrátnice, tím snáze lze vystopovat a cíleně zkontrolovat jakoukoli podezřelou mimořádnost. A čím lépe se digitalizace a technologie integrují, tím méně lidské ostrahy je třeba. Výsledkem je efektivní zabezpečení pivovaru přiměřené potřebám 21. století, které je cenově dostupné, výkonově efektivní a finančně a funkčně udržitelné.
Proč je důležitá bezpečnostní koncepce
Po letech zkušeností s vývojem inovativních řešení v oblasti ochrany vidíme, že moderní technologie výrazně převyšují tradiční přístupy – ať už z hlediska nákladů, nebo funkčnosti. Díky tomu přinášejí vyšší přidanou hodnotu, i když často narušují zažité postupy klientů.
Abychom usnadnili tento přechod, nabízíme v SECURITAS ČR tvorbu bezpečnostní koncepce – plánu, který pomáhá firmám postupně přejít na automatizovanou ochranu. Tento dokument stanoví dlouhodobou strategii ochrany a provází klienta krok za krokem při implementaci. Díky tomu má klient jistotu, že technologie, jako jsou kamery a software pořízené dnes, budou splňovat jeho požadavky i za pět nebo více let – jak z pohledu funkčnosti, tak servisu. Vyhne se tak nutnosti draze obměňovat systémy nebo dokupovat chybějící komponenty a licence.
Jan Mahovský
Sdílejte článek
Zjistěte o nás a našich projektech více

Pět klíčových trendů pro rok 2025 v logistice a skladování
10. 1. 2025
Budoucnost logistiky a skladování v Česku: Nový výzkum spolku SKLAD odhaluje klíčové trendy
18. 11. 2024
Zabezpečovací a logistický systém v jednom – může to fungovat?
3. 10. 2024
Bezpečnost v logistice: Chtějte víc než jen ostrahu skladu – 2. díl
4. 4. 2024
Bezpečnost v logistice: Chtějte víc než jen ostrahu skladu – 1. díl
12. 2. 2024
Co přinesl workshop Trendy v české logistice?
6. 10. 2023
Budoucí trendy v klíčových oblastech interní logistiky
9. 6. 2023
Mějte přehled o tom, kdo vám chodí po skladu
16. 3. 2023
Bezpečnostní technologie a služby poskládané do funkčního celku
18. 1. 2023
Inteligentní kamerové systémy v roce 2022 – jak fungují?
2. 12. 2022
Kam směřují logistika a skladování v České republice? SKLAD přináší unikátní výzkum
31. 10. 2022
Video: Jak funguje eVrátnice SECURITAS ČR
20. 7. 2022
Chcete automatizovat? Plánujte několik let dopředu
22. 6. 2022